Cern Ve Ferrari Fabrika Gezisi

9, 10 ve 11. Sınıflar (27 Nisan-01 Mayıs 2016)

Tarsus Amerikan Koleji 9, 10 ve 11. sınıf öğrencilerinden oluşan 21 kişilik bir grup ile TAC Fen Bölümü öğretmenlerinden Orhan Vatansever ve Handan Şahin Duran’ın rehberliğinde 27 Nisan-01 Mayıs 2016 tarihleri arasında CERN ve FERRARİ Fabrika gezimizin ikincisini gerçekleştirdik.

5 gün süren bilim-kültür gezisinde öğrencilerimiz İtalya’nın lüks spor otomobil markası Ferrari’nin üretildiği fabrikayı gezip Ferrari müzesinde sergilenen en eski ve yeni modelleri görme fırsatı buldular. Ferrari deneme sürüşlerine katılarak oldukça keyifli dakikalar geçirdiler.

Yüzyılın en büyük deneylerinin yapıldığı CERN nükleer araştırma merkezi laboratuvarlarını gezerek ileri teknolojiyle geliştirilmiş deney düzeneklerini inceleme fırsatı buldular. Büyük Hadron Çarpıştırıcısı (LHC) deneylerinden CMS deneyinin aşamalarını anlatan sunumu dinleyip simülasyonu incelediler. Deneylerin takibinin yapıldığı kontrol odasında bulundular. Yerin 120 metre altına inerek ancak resimlerden görebildiğimiz büyük ve akıl almaz teknolojiyi yerinde gördüler. Öğrenciler asrın deneyinin yapıldığı yeri görme ve bilgilerini arttırma fırsatını elde ettikleri için büyük mutluluk duyduklarını, bunun çok heyecan verici bir duygu olduğunu ifade ettiler.

Gezi esnasında öğrencilerimiz CERN ve FERRARİ fabrikası dışında Cenevre ile özdeşleşmiş olan Birleşmiş Milletler Binasını, Leman Gölü, Jet d’Eau Fıskiyesi, Mont Blanc Köprüsü ve Cenevre Katedrali gibi şehrin tarihi-turistik mekânlarını gezerek Nestle-Cailler çikolata fabrikasını ve Gruyere peynir kasabasını da görme fırsatı buldular. Cenevre Doğa Tarihi Müzesini gezdiler. Ayrıca tarihimizde önemli yeri olan Lozan Antlaşmasının imzalandığı oteli ziyaret edip önünde hatıra fotoğrafı çektirmeyi ihmal etmediler. Montrö şehrinde Freddie Mercury müzesini gezdiler. Dünyanın en önemli ticaret merkezlerinden biri olan Milano’da şehrin sembollerinden olan Milano kalesi ve katedralini gördüler.