Akkuyu Nükleer Güç Santrali Bilgilendirme Merkezi Ziyareti

11 IB FM 17 Mayıs 2016)

17 Mayıs 2016 tarihinde 11IBFM öğrencileri ile birlikte Biyoloji ve ESS öğretmeni Dr. Duygu Gülev ve Kimya öğretmeni Handan Şahin Duran önderliğinde Mersin’deki Akkuyu NGS Bilgilendirme Merkezi’ne bir ziyaret düzenlendi. Merkezdeki açıklamaların, etkileşimli sunumlar eşliğinde yapılması öğrencilere akılda kalıcı bir öğrenme deneyimi yaşattı.

Nükleer güç santrali bölümlerinin modeller üzerinden tanıtılması ile başlayan gezide santrallerin ürettikleri güç miktarına, güvenliğine ve çevre dostu oluşuna dikkat çekildi. Merkez turunun sonunda açıklayıcı videolu sunumlar aracılığıyla Akkuyu’da inşa edilecek tesisle ilgili ayrıntılı bilgi verildi. Bu noktada projede etkin görev alan kişiler tarafından nükleer santralin Türkiye’ye sağlayacağı yararlar, Türkiye’nin enerji alanındaki tarihine de değinilerek anlatıldı. Sunumun ardından öğrenciler tesisin bulunduğu bölgedeki doğal yaşantıya verilebilecek rahatsızlıkla ilgili endişelerini dile getirerek bu konuda yetkili kişilere sorularını yönelttiler. Soruların yanıtlanmasını takiben Türkiye’nin enerji alanındaki geleceği ve dünya üzerinde bulunan nükleer güç santralleriyle ilgili kısa bir bilgi paylaşımı ile sunum sona erdi. Öğrencilerin nükleer güç santralleri hakkındaki sorularının yanıtlamasını sağlayan gezi aynı zamanda Kimya ve ESS derslerine gerçek hayattan örnekler sunarak katkıda bulundu.