TAC’de Panel: Çocuk İhmali ve İstismarı

Okulumuzda 7 Aralık, 2016/Çarşamba günü, “Çocuk İhmali ve İstismarı” konulu panel, Mersin Üniversitesi Tıp Fakültesi Adli Tıp Anabilim Dalı Başkanı ve aynı zamanda velimiz Prof. Dr. Halis DOKGÖZ, Mersin Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Psikiyatrisi Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Fevziye TOROS ve Mersin Barosu Avukatlarından, velimiz Tülay Sevgi CAN tarafından yürütülmüştür.

Panel, ülkemizde ve dünyada son zamanlarda çok güncel olan “ihmal ve istismar” kavramı hakkında farkındalık kazanılmasını sağlamak amacıyla gerçekleştirilmiştir.

Panelin hemen ardından, Prof. Dr. Halis Dokgöz’ün karikatürlerinden oluşan sergiyi ziyaret etme fırsatımız da oldu. Bütün öğrenci, öğretmen ve velilerimizin davetli olduğu etkinlik sayesinde çok güncel ve hassas olan bu konu hakkında çok kıymetli bilgiler kazanma fırsatı elde edildi.

İhmal ve İstismar Nedir?

İhmal, yetişkinin unutkanlık ve bilgisizlik sonucu çocuğu muhtemel tehlikelere karşı korumamalarını veya barındırma, beslenme, koruma ve benzeri temel yükümlülüklerini yerine getirmemelerini ifade eden davranış biçimidir.

İstismar, sorumluluk, güven ve yetenek ile ilgili genel durumunda çocuğun sağlığına, yaşamına, gelişimine ve değerine zarar verebilen fiziksel ve/veya duygusal kötü davranışı,  her türlü ticari çıkar için çocuğun kullanılmasını içeren davranışlardır.

Fiziksel istismar, bir kaza olmaksızın fiziksel travma ya da yaralanmalarla sonuçlanan herhangi bir davranış biçimi.

Duygusal istismar, sistemli bir şekilde kişinin aşağılanması ya da görmezlikten gelinmesi gibi onun sağlıklı duygusal gelişimini ve benlik saygısını ciddi bir şekilde etkileyen davranışlardır.

Cinsel istismar,  kişinin bir başkası tarafından cinsel haz amacıyla zorla ya da ikna edilerek cinsel etkileşime maruz bırakılmasıdır.