Türkçe Tiyatro ve Mimesis Kulübü Öğrencilerimizin

Mine Çerçi ile Tiyatro Atölyesi Çalışması

Tarsus Amerikan Koleji öğrencileri iki gün boyunca fiziksel tiyatronun temelleri üzerine çalıştılar. Hayvanlardan ve doğadaki elementlerden yola çıkarak karakter yaratma, sahnede gerilim oluşturma, sahneleme ve sahneler arası geçiş tekniklerini öğrendiler.

12-13 Şubat tarihlerinde Türkçe Tiyatro ve Mimesis Kulüpleri, eğitmen misafirimiz Mine Çerçi ile “Fiziksel Tiyatro Atölyesi” gerçekleştirdiler. Eğitim, gün içerisinde verilen kısa aralarla öğrencilerimizin kaynaşmasına da vesile oldu.  Atölye çalışmasının ilk günü, pazar sabahı, okula gelen öğrencilerimiz, atölye çalışması eğitmeni Mine Çerçi ile tanıştılar ve maske oyunculuğu, Stanislavski tarzı tiyatro hakkında kısa bir teorik bilgi dinledikten sonra ilk çalışmalarına geçtiler. Takım olmayı ve uyum becerisini öğrenmek amacıyla sahnede fiziksel çalışmalar yaptılar. Daha sonra elementleri -ateş, su, toprak, hava- oyunculuklarına yansıttılar. Suyun bizim hayalimizde yansıttığı rahatlığı, ateşin sinirini ve gücünü, toprağın sağlamlığını, havanın hafifliğini, oyunculuklarında karakter yaratırken yapı taşı olarak kullandılar. Ayrıca, en sonunda da bizlere tüm öğrendiklerini kısa birer skeç aracılığıyla sundular. Çalışmanın ikinci gününde, okulda buluşan öğrenciler iki gruba ayrılarak çalışmalarına başladılar. Sahnede toplu yürüyerek komutsuz beraber hareket etmeyi öğrendiler. Daha sonra yürüyüş hızlarına göre mekân belirlediler, hızlı yürüyen insanların olduğu mekânları düşündüler. Bu çalışmayla dört bölümlük küçük bir skeç hazırlayan ekipler, sahnede beraber çalışmayı, yaratıcıklarını, hızlı düşünme kabiliyetlerini, bölümler arasındaki sahne geçiş becerilerini geliştirdiler. Bunların yanı sıra “yavaş çekim” gibi oyunculuk tekniklerini nerede kullanabileceklerini öğrendiler. Ara sonrasında buluşan ekipler bu sefer sopa ve ip çalışması yapmaya başladılar. İkili gruplar halinde sopanın ucunu tutan öğrenciler “sahnede oyunculuğu sürdürebilme, baskın ve zayıf karakter” gibi unsurları öğrendiler. İp çalışmasıyla da “gerginliği ve birbirini çeken karakterleri” öğrenen öğrencilerimiz, verilen aradan sonra son çalışma olarak Batı kovboy filmlerinin klişe sahnelerinden hareketle -ses ve hayal güçleriyle- çizim kullanarak eşyasız oyunculuk çalıştılar. Önce tekli, sonra gruplar halinde çalışan öğrencilerimiz, hazırladıkları skeçlerini sundular. Ardından bu eğitime katılımlarından dolayı takdim edilen eğitime katılım belgelerini teslim alan Türkçe Tiyatro ve Mimesis Kulübü katılımcıları birçok bilgi ve unutulmaz anılarla atölyeyi tamamladılar.