Tarih ve Arkeoloji Kulübümüz Tarihi “Kırkaşık Bedesteni”ndeydiyler!..

18 Ekim, 2017/Çarşamba günü, “Tarih ve Arkeoloji” Kulübümüz, okulumuzun bulunduğu bölgedeki Tarsus’un önemli tarihi yerlerinden biri olan Kırkkaşık Bedestenini ziyaret etti. Bu ziyarette, öğrencilere kulüp öğretmenleri Hasan Turgut ve Sinan Yozukmaz eşlik ettiler.

Eskiden bedestenlerin her biri Anadolu’da birer ticaret merkeziydiler. Evliya Çelebi’nin Seyahatname’sinde de yer alan -asıl adıyla Kırkkaşık- bedesten, Tarsus’un en önemli tarihi yapılarındandır. Kırkkaşık Bedesteni, adını binanın dış cephesindeki kaşık süslemelerinden almıştır. Kesme taştan yapılan dikdörtgen planlı binaya doğu ve batı olmak üzere iki kapıdan girilir. 21 oda ve 7 kubbeden oluşan yapının dış cephesindeki 2 kule oda ve batı yönündeki 2 oda da eklenince oda sayısı 25’e ulaşmaktadır.

Bedestenin tarihi, 1579 yılına kadar uzanmaktadır. Tarsus’ta Ramazanoğulları Beyliği'nden İbrahim Bey tarafından yaptırılan bedesten, ilk dönemlerinde aşevi olarak kullanılsa da Cumhuriyet döneminde kapalı çarşıya dönüşmüştür. Günümüzde mülkiyeti, Vakıflar Bölge Müdürlüğüne ait olan Kırkkaşık Bedesteni, Tarsus Belediyesi tarafından kiralanarak 2004 yılında restore edilmiştir. Kırkkaşık Bedesteni, 2005 yılında Tarihi Kentler Birliği tarafından verilen “Proje Yarışma Ödülü”nü almıştır.

TAC Tarih ve Arkeoloji Kulübü olarak bu gezimizdeki amacımız; okulumuzun bulunduğu çevrenin tarihini tanımak ve öğrenmenin yanı sıra yaşadığımız bölgedeki kültürü daha iyi anlayıp özümsemektir.