Yine Bir Tac Mezunu Yine Bir Başarı Öyküsü

Tac Mezunu Dr. Pınar Sun

TUS’ta 9 Bin Doktor Arasından

Dördüncü Olmayı Başardı

“Türkiye için liderler, dünya için liderlik” ilkesiyle 127 yıldır eğitim veren Tarsus Amerikan Koleji’nin (TAC) mezunlarından Dr. Gizem Pınar Sun, 2015 Nisan ayında Tıpta Uzmanlık Sınavı’nda (TUS) Türkiye’de 9 bin doktor arasında dördüncü sırada yer alarak, Tarsus’un gururu oldu. Tarsus’a gelerek mezun olduğu lisedeki kardeşleriyle buluşan Dr. Sun, “İnanırsanız ve çalışırsanız mutlaka başarırsınız” dedi.

Türkiye’de politikadan bilime, sanattan ekonomiye her alanda damga vurmuş binlerce mezun veren Tarsus Amerikan Koleji (TAC) yine bir başarı öyküsünün mimarı olan mezunuyla gururlandı. TAC’den 2008 yılında mezun olan ve Türkiye’nin en yüksek puanla öğrenci alan Hacettepe Tıp Fakültesi’ni kazanan Dr. Sun, 2010 yılında Beth Israel Deaconess Medical Center’de, 2011 ve  2012 yıllarında da Johns Hopkins Bayview Medical Center’de staj yapıp araştırmalara katıldı. 2014 yılında Hacettepe Tıp Fakültesi’nden mezun olan Dr. Sun, 2015 yılında da Tıpta Uzmanlık Sınavı’nda (TUS) Türkiye’de 9 bin doktor arasında dördüncü olmayı başardı.

ÇOCUKLUK HAYALİ TAC

İlk ve ortaöğretimini Tarsus’ta tamamlayan Dr. Gizem Pınar Sun, lise öğrenimi için çocukluğundan itibaren hayalini kurduğu TAC’yi tercih etti. “Puanım çok yüksekti, istediğim fen lisesine ya da başka bir özel okula gidebilirdim ama ben TAC’de olmak istedim” diyen Dr. Sun, TAC yıllarında da derslerindeki üstün başarısını devam ettirdi.

2008 yılında mezun olduğu TAC’nin tarihi Stickler binasındaki oditoryum salonunda lise öğrencileriyle buluşan Dr. Sun, onlarla tecrübelerini paylaştı ve kariyer planlaması konusunda tavsiyelerde bulundu. Lise yıllarını çok iyi değerlendirmeleri gerektiğini söyleyen Dr. Sun, öğrencilere çift diplomayla mezun olmayı sağlayan Uluslararası Bakalorya (IBDP) programına da dahil olmalarını tavsiye etti:

“MUTLAKA IB DİPLOMASI ALIN”

“Ben lise yılları boyunca hem Model Birleşmiş Milletler (MUN)  konferanslarına katıldım hem de derslerimin yoğunluğuna rağmen IB öğrencisi oldum. Bazı öğrenciler, IB programının ağır olduğunu ve üniversiteye hazırlanmanın zor olduğunu düşünüp korkuyor. Ama bu doğru bir yaklaşım değil. Biraz daha fazla çaba sarf etmek gerekiyor ama sonuçta çok daha donanımlı yetişiyorsunuz.”

Gerek MUN gerek IB diploma programının birçok kazanım sağladığına dikkat çeken Dr. Sun, “Her şeyden önce dünya vatandaşı olmayı öğreniyorsunuz” diyerek şöyle devam etti:

“Hem yurt içinde hem yurt dışındaki MUN konferanslarına katıldım. Her sene üç konferansa katılıyordum.

Müthiş bir tecrübeydi. O yaşlarda Birleşmiş Milletler delegesi olup bir kalabalığın karşısında İngilizce olarak görüşlerinizi savunuyorsunuz. O konferanslarda edindiğim deneyimlerin başta İngilizce ve genel kültür olmak üzere birçok alanda bana katkısı oldu. ”

“IB MEZUNU OLMAK BİR AYRICALIK”

Uluslararası Bakalorya programını bitirip çift diploma ile mezun olmanın da önemli bir ayrıcalık olduğunu vurgulayan Dr. Sun, şöyle konuştu:

“IB sayesinde uluslararası geçerliliği olan bir diplomaya sahip oluyorsunuz. Avantajları sadece yurtdışı üniversite başvuruları ile sınırları değil. Artık Türkiye’deki birçok önemli üniversite de IB diploması olan öğrencilere hem burs veriyor hem de istediği bölümü seçme hakkı tanıyor. Örneğin puanı uluslararası ilişkileri tutan bir öğrenci eğer IB diploması varsa hukuk bölümünü seçebiliyor. Bu yüzden lisesinde IB uygulaması olan tüm öğrencilere bu programa dahil olmalarını tavsiye ediyorum.”

“ZEKA YETMİYOR ÇALIŞMALISINIZ”

Tıp fakültesini kazanmanın da okumanın da kolay olmadığını belirten Dr. Sun, “Sadece zeka yetmiyor, gerçekten çok çalışmalısınız. Ben TUS sınavı için günde 12 saat çalıştım” dedi. Tıp fakültesi okumanın önemli bir avantajının ise kişiliğinize uygun bir bölüm seçme imkanı olduğunu söyleyen Dr. Sun, “Çok fazla bölüm seçeneği var ve bunlardan kişiliğinize uygun olanı tercih edebilme şansınız var. İster cerrah olursunuz ister psikiyatrist… Ben dermatolojiyi kendime ve kişiliğime uygun buldum ve bu yüzden dermatoloji bölümünü seçtim. Şimdi de Çapa Tıp Fakültesi’nde dermatoloji alanında uzmanlık eğitimime devam edeceğim” diye konuştu.

“TAC RUHU ÜNİVERSİTEDE DE DEVAM EDİYOR”

Üniversite eğitimi boyunca TAC mezunu olmanın kendisine birçok katkı sağladığını vurgulayan Dr. Sun, şunları söyledi:

TAC mezunu olmak kesinlikle bir ayrıcalık. Müthiş bir dayanışma ruhu var ve ben bu ruhu tıp fakültesinde de hep hissettim. Fakültede TAC mezunu olan öğretim üyesi ve araştırma görevlisi abilerim ve ablalarım bana hep destek oldular, sorunları aşmamda, doğru yolu bulmamda yanımda oldular. TAC mezunları İngilizce seviyeleri ve çok yönlü yetişmiş olmaları ile kendilerini belli ediyorlar. Elbette ki TAC’nin bize verdiği özgüven duygusu hayata atıldığımızda bizim en önemli ayrıcalıklarımızdan biri oluyor. O yüzden iyi ki TAC ailesinin bir ferdiyim diyorum.”