Elektrikli Aracın Mucidi  Önder Yol (Tac’81)

Yıllar Sonra Okulunu Ziyaret Etti

Türkiye’de yüzde yüz elektrikli ilk aracı üreten girişimci ve mühendis, TAC mezunu Önder Yol, bir zamanlar eğitim gördüğü Tarsus’un konuğu oldu. Kent Konseyi’nin konuğu olarak Tarsus’a gelen ve Tarsus Teknoloji Fakültesi’nde Otomotiv Mühendisliği öğrencilerine konferans veren Önder Yol, 1981 yılında mezun olduğu Tarsus Amerikan Koleji’ni (TAC) ziyaret etmeyi de ihmal etmedi.

Orta ve lise eğitimini TAC’de tamamlayan Önder Yol, bahçesinde koşturduğu, sıralarında unutulmaz anılar biriktirdiği okulun tarihi kampüsünde duygulu anlar yaşadı. Okulda geçirdiği yıllara doğru bir yolculuk yapan Önder Yol, TAC’den mezun olmanın kendine çok şey kattığını söyledi: “Hayatta geldiğim konumda, okulum çok önemli bir yer tutuyor. Disiplin ve takım çalışması ruhunu okulumda kazandığım spor alışkanlığına borçluyum. O dönemde milli yüzücü ve milli basketbolcuydum. O yıllarda Adana’da bile kapalı havuz yokken ben 128 kez milli oldum. Kapalı havuz olmayan bir kentten ilk defa milli olan sporcuydum.”

“BAŞARIMDA TAC’NİN ROLÜ BÜYÜK”

TAC döneminde neredeyse tüm öğrencilerin spor yaptığını anlatan Önder Yol, “700 öğrencinin 600’ü sabah beşte kalkıp iki saat spor yapardık ve öğleden sonra ders bitiminde herkes kendi alanında tekrar spor çalışması yapardı. TAC’de kazandığımız bu spor alışkanlığı bana ekip çalışması ve disiplin ruhunu kazandırdı. Bugün halen geçmiş günlerdeki gibi erken kalkıp mutlaka spor yaparım” diye konuştu.

TAC’de yatılı okumanın da ayrı bir katkı sağladığına değinen Önder Yol, “Farklı kültürlerle birlikte yetişmek dayanışmayı, paylaşmayı ve kendi ayaklarımızın üzerinde durabilmeyi öğretti” dedi. Tarsus’ta olmaktan duyduğu mutluluğu ifade eden Yol, okuduğu kente kendini borçlu hissederek her zaman katkıda bulunmaya hazır olduğunu da sözlerine ekledi.

ELEKTRİKLİ OTOMOBİLİNİ DE GETİRDİ

Tarsus’a gelişinde bir de sürpriz yaparak ürettiği elektrikli otomobillerden birisini de getiren Yol’un otomobili TAC’de büyük ilgi gördü. TAC Başdanışmanı Andrew Leathwood’un da ilgiyle ve heyecanla denediği uzun menzilli otomobili, TAC öğrencileri de merak ve hayranlıkla inceledi. Elektrikli otomobille bir deneme sürüşü yapan TAC Başdanışmanı Leathwood, elektrikli araç teknolojisinin bu noktaya bir TAC mezunu tarafından getirilmesinin kendilerini için çok gurur verici olduğunu vurguladı.

Önder Yol’u konuk etmenin kendileri için çok anlamlı olduğunu belirten Tarsus Kent Konseyi Başkanı ve TAC Okul Hekimi Dr. Ali Cerrahoğlu da, Önder Yol’un aynı zamanda TAC mezunu olmasının bu etkinliği daha da anlamlı kıldığını ifade etti: “Bir mezunumuzun okuluna ve kentine böylesine sahip çıkması, yoğun temposu arasında davete koşarak gelmesi ve ürettiği aracı iki personelle birlikte İstanbul’dan Tarsus’a getirtmesi bizi çok mutlu etti ve gururlandırdı. Öğrencilerimizin Önder Yol gibi bir girişimciyle tanışması da çok büyük bir fırsat. Özellikle mühendislik düşünen öğrencilerimiz, gerek staj gerek iş imkanları yönünden Önder Yol ile iletişimlerini devam ettirmesi onlara önemli bir katkı sağlayacaktır.”

ÜNİVERSİTE ÖĞRENCİLERİYLE BULUŞTU

Okul ziyaretinin ardından Tarsus’un tarihi yerlerini gezen Önder Yol, daha sonra Tarsus Teknoloji Fakültesi Otomotiv Mühendisliği’nde öğrencilere bir konferans verdi. Öğrencilere keyifli vakit geçiren Yol, onları elektrikli otomobiline bindirdi ve denemelerini sağladı. Tarsus Kaymakamı Bekir Atmaca da gün boyunca Önder Yol ile yakından ilgilendi ve tüm etkinliklerde eşlik etti.

Elektrikli otomobillerin en önemli handikabı şarj süresiyken, Önder Yol kendi geliştirdiği teknoloji ile bu süreyi şimdiden 450 kilometreye ulaştırdı. Yakın zamanda bu süreyi 1000 kilometreye çıkartmayı hedefliyor.