Tarsus Amerikan Koleji ‘’Yaşar Kemal Coğrafyası’’nda

Tarsus Amerikan Koleji Türk Dili ve Edebiyatı Bölümünün, her yıl hazırlık sınıfları ile gerçekleştirdiği  “Yaşar Kemal Coğrafya Gezisi” bu yıl 2 Haziran 2018’de yapıldı. Türk Dili ve Edebiyatı öğretmenlerinin eşliğinde öğrenciler Türkçe dersinde okudukları usta yazar Yaşar Kemal’in doğduğu, büyüdüğü ve edebi olarak ilk çalışmalarını yaptığı Osmaniye’nin Kadirli ilçesine bağlı Hemite (Gökçedam)  köyünü ziyaret ettiler. Hemite’de ilk durak “Yaşar Kemal Kültür Evi” oldu. Öğrenciler burada Yaşar Kemal’in eserlerini, kitaplarının ilk baskılarını, yaşamından kesitleri, eserlerinden seçilmiş cümleleri keşfettiler ve Kültür Evi bahçesinde bulunan İnce Memed Heykeli’ni gördüler. Daha sonra Yaşar Kemal’in doğup büyüdüğü ev ve öykülerini yazarken ilham aldığı, öykülerinde geçen mekânlar ziyaret edildi. Öğrenciler bunun ardından Hemite Kalesi’ne çıkarak köyün manzarasına bir de buradan keyifle baktılar. Kale ziyareti sırasında öğrenciler Yaşar Kemal hakkındaki görüşlerini birbirleriyle paylaştı. Gezi ekibi, edebiyat öğretmenleri eşliğinde Yaşar Kemal öykülerine dair dramatik oyunlar oynadılar. Hemite Köyü’nden sonraki ziyaret noktası Kadirli Kent Müzesi oldu. Müzede Kadirli’nin yerel yaşamı ve yörenin kültürel özellikleri gözlemlendi. Öğrenciler halı dokuma sanatının nasıl yapıldığını bire bir görme imkanı buldular. Gezi sonunda öğrenciler Yaşar Kemal’in doğup büyüdüğü, öykülerinin ve edebi birikiminin oluştuğu yerleri görmüş olmanın mutluluğunu taşıyordu.