Cumhuriyet’in Çınarı Dr. Muazzez İlmiye Çığ

Tac Öğrencileriyle Buluştu

Türkiye’nin ilk Sümeroloğu olan 101 yaşındaki Dr. Muazzez İlmiye Çığ, Tarsus Amerikan Koleji’nin (TAC) konuğu oldu. TAC öğrencileri, insanlığın kültürel tarihinin son 6 bin yılını ve Anadolu coğrafyasının son yüz yılını, Cumhuriyet’in yaşayan çınarı Dr. Muazzez İlmiye Çığ’dan dinleme fırsatı buldu.

1936 yılında Atatürk’ün kurduğu Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih Coğrafya Fakültesi Hititoloji bölümüne kaydolan Dr. Muazzez İlmiye Çığ, 1940 yılında Ankara Üniversitesi’nden mezun olduktan sonra İstanbul Eski Şark Eserleri Müzesi Çiviyazılı Belgeler Arşivine atandı. Müzede çalıştığı 31 yıl boyunca meslektaşı Hatice Kızılay ve Dr. F. R. Kraus ile birlikte müzenin deposunda bulunan Sümer, Akad ve Hitit dillerinde yazılmış on binlerce tableti temizleyip, sınıflandırıp, numaralandırdı. 74 bin tabletten oluşan çivi yazılı belgeler arşivini oluşturdu, 3 bin tabletin kopyasını yapıp katalog halinde yayımladı.

Bir asrı aşkın ömrüne Sümerli Ludingirra, İnanna'nın Aşkı, Hititler ve Hattuşa, Ortadoğu Uygarlık Mirası ve Atatürk Düşünüyor'un da aralarında bulunduğu 16 kitap sığdıran Dr. Muazzez İlmiye Çığ, Tarsus Amerikan Koleji öğrencileriyle tecrübelerini paylaştı.

Atatürk’ün son derece ileri görüşlü ve birikimli bir lider olduğunu vurgulayan Dr. Muazzez İlmiye Çığ, ülkedeki birçok sorunun arasında bile Atatürk’ün ülkeyi kültür ve eğitim açısından ileriye taşımanın yollarını aradığını ve buna çözüm yolları bulduğunu anlattı: “Savaştan yeni çıkılmış ve yüzlerce sorunla boğuşulan bir ortamda bile Atatürk, Dil Tarih ve Coğrafya Fakültesi’ni kurarak Türk tarihin araştırılmasını sağlamıştır. 1936 yılında Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih Coğrafya Fakültesi’ni kurarak, Türk dilinin, Türk tarihinin ve Türk kültürünün derinliğine araştırılmasını sağlamıştır. Bununla da yetinmemiş Hititoloji ve Sümeroloji bölümlerinin kurulmasına öncülük etmiştir. Bu kadar sıkıntının arasında bunları düşünmüş ve hayata geçirmiştir.”

Atatürk’ün, tarihi halkın da bilmesini amaçladığına dikkat çeken Dr. Muazzez İlmiye Çığ, kendisinin de bu hedefle kitaplar yazdığını belirtti: “Atatürk, tüm gençlerin kendi tarihini bilmesini, merak etmesini, araştırmasını istiyordu. Gençlerin bu konuda bilinçli olması gerektiğine inanıyordu. Ben de Atatürk’ün bu ilkesinden yola çıktım. Bu yüzden ben de emekli olunca köşeme çekilmek yerine halka dönük olarak Sümer tarihiyle ilgili kitaplarımı yazdım. Atatürk’ün sayesinde kurulmuş olan bilim yuvasında edindiğim bilgileri, birikimleri sizlerle paylaştım.”