Orta Avrupa Tarihsel Farkındalık Gezisi
Tarsus Amerikan Koleji Tarih Kulübü 1-6 Nisan 2019 tarihleri arasında 15 kişilik öğrenci grubu ile Orta Avrupa gezisine gitti. Gezide öğrencilere Hasan Turgut ve Bikem Can eşlik etti. Altı günlük gezi süresince öğrenciler Berlin, Dresten, Prag, Viyana ve Budapeşte’yi gezdiler. Öğrenciler gezi boyunca hem eğlendiler hem de farklı kültürleri tanıma, farklı yerel lezzetler tatma, tarihi eserleri tanıma fırsatını yakalamış oldular. Gezinin ilk durağı Berlin’di. Berlin’de Muesumsinel ve Charlie Müzesi’ni gezdiler. Charlie Müzesi yakınındaki meydanda üniversite masraflarını karşılamak için asker üniformaları giymiş bir sürü öğrenci ile karşılaştılar. Soğuk savaşın simgesi olan Berlin Duvarı’nı gezdiler. Altı kapısı ile meşhur Pariser Platz’ı da gezdikten sonra Berlin’deki son durakları Kufürstenndam’ı gezerek Berlin’den ayrıldılar.
Ertesi günkü gezi planında Dresten vardı. Öğrencilerin birçoğu Dresten ile ilgili çok fazla bilgiye sahip değildi. Oradaki müzeleri ve kiliseleri gezen öğrenciler, Dresten’e yapılan bombalı bir saldırıdan dolayı birçok yapının tahrip olduğunu ve halkın yıkılan binaların kalıntılarıyla binaları yeniden yaptığını öğrendi. Dresten’den sonra sırada Prag vardı. Prag’da Charles Köprüsü ve Eski Kent Meydanı gezildi. Bu esnada bir grup öğrenci Yeni Kent Meydanı’nı görmeye gittiler. Oteldeki dinlenme saatinden sonra öğrenciler Paris Caddesi’ne gittiler. Orayı gezdikten sonra yöresel lezzetlerden soslu biftek ve dondurmalı tatlı yediler.
Prag’dan, Osmanlı’nın iki kez kuşattığı Viyana’ya yolculuk başladı. Öğrenciler burada tarih derslerinde işledikleri konuları canlı canlı görmüş oldular. Viyana’da ilk durak Cumhurbaşkanlığı Binası oldu. Bu binada Osmanlı İmparatorluğu’na ait bir sembol olduğunu öğrendiler. Viyana’nın ünlü şinitzelinin tadına baktılar. Bir grup öğrenci bisiklet kiralayarak Viyana sokaklarında şehir turu yaptılar. Ertesi gün Sanat Tarihi Müzesi’ni gezerek bol bol fotoğraf çekildiler. Son durak Budapeşte’de ise bir sürü tarihi zenginlik ve eser gördüler. Belli süre Osmanlı İmparatorluğu’nun himayesinde kalan Budapeşte’de, Osmanlı’nın izlerini ve eserlerini görmek öğrencilerin dikkatini çekti. Gezi sonunda öğrencilerin hem Avrupa hem de Türk tarihine dair farkındalık kazandıkları ve tarih dersinde işledikleri konularla ilgili yaşantılar ve deneyimler elde ettikleri görüldü. Grup dinamiğinin ve eğlencenin üst düzeyde olduğu geziden tüm öğrenciler mutlu şekilde ayrıldılar.