Doğu Karadeniz’in Eşsiz Güzelliklerini Keşfetmek

Tarsus Amerikan Koleji Sosyal Bilimler Bölümü 16-19 Mayıs 2019 tarihleri arasında 17 kişilik öğrenci grubu ile Doğu Karadeniz gezisi gerçekleştirdi. Gezide öğrencilere Hasan Turgut ve Gülden Balaban eşlik etti. Gezi süresince öğrenciler Trabzon ve Rize’yi gezdiler. Öğrenciler gezi boyunca hem eğlendiler hem farklı deneyimler edindi hem de derslerde öğrendiklerini yerinde görme imkânı buldular. Aynı zamanda yerel lezzetler tatma, bölgeye ait kültürü tanıma fırsatı buldular. Geziye ilk olarak Trabzon’da bulunan Atatürk Köşkü ziyaretiyle başlandı. Köşkte Atatürk’ün vasiyetini yazdığı odayı ziyaret eden öğrencilerimiz duygusal anlar yaşadılar. Daha sonra geziye Tarihi Ayasofya Müzesi ile devam edildi. Akşam saatlerinde, Trabzon şehir manzarasına hakim konumda bulunan Boz Tepe’de çay içilerek günün yorgunluğu atıldı.

Otele yerleşmek için şehir merkezine gidilerek kısa bir şehir turu yapıldı.

Gür ormanları ve yeşilin birçok tonuyla kendine hayran bırakan Rize’de öğrencilerimiz ilk olarak Karadeniz bölge ekonomisine büyük katkı sağlayan çay bitkisinin çaya dönüşümünü, çay fabrikasının horon sürpriziyle birlikte yerinde gözlemleme fırsatı buldular. Ardından Kaçkar Dağları’nın Karadeniz'e bakan yamaçlarındaki derelerin birleşmesi ile oluşan, Karadeniz'e dökülen ve üzeri kemer köprülerle süslü Fırtına Deresi’nde rafting etkinliği gerçekleştirildi. Bu etkinlik sonrasında Ayder Yaylası’na çıkılarak deli bal yapımında kullanılan bir tür orman gülüyle birlikte çok çeşitli bitki türlerinin incelenmesinin ardından otele dönüldü. Ertesi gün sabahın ilk ışıklarıyla yola çıkılarak tarihi İpek Yolu güzergâhındaki kervanların da durak noktası olan Zir Kalesi ziyaret edildi.

Son gün ise doğal güzelliğiyle herkesi büyüleyen Uzungöl’e geçildi ve öğrenciler bölgeye ait kültürü, tarihi ve coğrafi özellikleri eğlenceli bir ortamda öğrenerek geziyi bitirdiler.