Tarsus Amerikan Koleji ‘’Yaşar Kemal Coğrafyası’nda ‘’

‘’Dünya on binlerce çiçekli bir kültür bahçesidir; her çiçeğin ayrı bir rengi ve kokusu vardır. Bir çiçeğin koparılması bir rengin, bir kokunun yok olmasıdır.’’

Yaşar Kemal

Türk edebiyatının usta kalemi, bu topraklarda yaşadığımız gerçeklikleri ve hissettiğimiz duyguları en canlı ve güçlü ifadelerle yazıya döken Yaşar Kemal, öyküleriyle aramızda yaşamaya devam ediyor. Türk Dili ve Edebiyatı Bölümünün düzenlediği ve gelenekselleşen “Yaşar Kemal Coğrafya Gezisi” 31 Mayıs 2019 tarihinde bölüm öğretmenleri ve hazırlık sınıfı öğrencilerinin katılımıyla gerçekleştirildi. Türk Dili ve Edebiyatı dersinde öykülerini okudukları usta yazar Yaşar Kemal’in doğduğu, büyüdüğü ve edebi olarak ilk çalışmalarını ortaya çıkardığı Osmaniye Kadirli’nin Hemite köyüne ziyarette bulundular. Öğrenciler, yol boyunca Çukurova’nın değişik yerlerindeki mevsimlik işçileri görerek eserlerdeki gerçeklikle yüz yüze geldiler. Önce Yaşar Kemal Kültür Evi’ne gidilip yazarın kitaplarının ilk baskıları ve hayatından kareleri gördüler. Yaşar Kemal’in çocukken yaşadığı ev, hayatında büyük yeri olan babasının öldüğü camii, öykülerini yazarken ilham aldığı, mekân olarak kullandığı yerler görüldü ve yörede yaşayan insanlarla Yaşar Kemal hakkında sohbetler edildi. Öğrenciler ardından Hemite Kalesi’ne çıkarak köyün muhteşem manzarasına tanıklık ettiler. Kale ziyareti sırasında öğrenciler, Yaşar Kemal hakkındaki görüşlerini birbirleriyle paylaşırken öykülerdeki kahramanların özellikleri ve mekânla olan ilişkileri üzerine sohbet ettiler. “Sarı Sıcak” öykü kitabındaki sıcağı hissettiklerini ve farklı kültürlerin bir arada bir renk olduğunu belirttiler.