Türkiye’nin Tek Dünyanın Sayılı
Hatıra Mendil Koleksiyonu Tarsus’ta
Türkiye’nin tek, dünyanın sayılı mendil koleksiyonundan oluşan sergi Çukurovalı sanatseverler ile buluştu. H. Oğuz Aydemir’in koleksiyonu, 1-7 Kasım 2019 tarihleri arasında Tarsus Amerikan Koleji Sadık Paşa Konağı’nda sergilendi. Ziyaretçiler, yüz yıl öncesinden günümüze gelen buram buram tarih kokan ipek mendillere bakarken, asırlık bir tarihe de tanıklık etti.
Türkiye’nin en köklü kurumlarından Sağlık ve Eğitim Vakfı (SEV) tarafından restore edilerek Tarsus’a kazandırılan Tarsus Amerikan Koleji Sadık Paşa Konağı, tarihe tanıklık etmiş mendillerden oluşan çok özel bir sergiye ev sahipliği yaptı.
Türkiye’de benzeri olmayan, dünyada ise seçkin koleksiyonlar arasında yer alan mendil koleksiyonunun sahibi sanayici ve koleksiyoner H. Oğuz Aydemir’in “Geçmişin İletişim Mecrası Hatıra Mendilleri Sergisi”, Çukurovalı sanatseverler ile buluştu.
TÜRKİYE’DE TEK, DÜNYADA SAYILI
Tarsus Amerikan Koleji Sadık Paşa Konağı’nda 1-7 Kasım 2019 tarihleri arasında düzenlenen sergide, Tarsus Amerikan Koleji 1969 mezunu H. Oğuz Aydemir’in özel koleksiyonunda yer alan eserler sergilendi.
Oğuz Aydemir’in İstanbul’da 1975 yılında bir antikacıda gördüğü 1877 Türk-Yunan Harbi için bastırılan ipek mendili almasıyla başlayan koleksiyon tutkusu, bugün Türkiye’nin tek ve dünyanın da önemli ipek mendil koleksiyonu olma ayrıcalığını taşıyor.
BİR KUMAŞTAN ÇOK DAHA ÖTESİ
Hobi olarak biriktirmeye başladığı hatıra ipek mendillerini farklı yerlerde sergileyen ve bunların 120 adedini Sadberk Hanım Müzesi’ne bağışlayan Aydemir, mendil tutkusundan vaz geçmeyerek, koleksiyonuna yeni mendiller eklemeye devam ediyor.
HER BİRİ TARİHİ BİRER BELGE
Dünyanın farklı ülkelerinden toplanarak bir araya getirilen, 50 mendilin yer alacağı sergide; ziyaretçiler, asırlar öncesinden günümüze gelen mendillere bakarken bir tarihe de tanıklık ediyor. Çoğunluğu Birinci Dünya Savaşı döneminden kalma, her biri aslında basıldığı ülkenin ve dönemin düşünce yapısını yansıtan tarihi birer belge olma özelliği taşıyan hatıra mendillerle ziyaretçiler tarihi bir yolculuğa çıkıyor.
H. OĞUZ AYDEMİR KİMDİR?
1950 yılında Ankara’da dünyaya gelen, 1969’da Tarsus Amerikan Koleji’nden mezun olduktan sonra İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi’nde lisans, Amsterdam Üniversitesi Avrupa Enstitüsü’nde yüksek lisans yapan H. Oğuz Aydemir, sanayici kimliğinin yanı sıra sosyal ve kültürel alandaki çalışmalarıyla biliniyor. Kültür ve sanat alanında ilk projesi Eskihisar Kalesi ve Osman Hamdi Bey Müzesi restorasyonu olan Aydemir, Hünkar Çayırı’nda Fatih Sultan Mehmet Anıtı ve Tuğrası’nı, Tavşancıl’da ise Yahya Kaptan Anıtı’nı yaptırdı. 2012’den itibaren filantropik etkinliklerle Hırvatistan ve Türkiye’nin ortak mirasına ait çalışmalar sürdürüyor. 1768-1774 Osmanlı – Rus Savaşı ve 1770 Çeşme Faciası (Osmanlı donanmasının yakılması) ile ilgili çalışmalar yapan Aydemir, Çeşme Kalesi içerisinde Çeşme Deniz Savaşı anısına bağışladığı dokümanlarla, küratörlüğünü kendisinin yaptığı Osmanlı - Rus Savaşı holünün açılmasını sağladı. 2013 yılının UNESCO tarafından Piri Reis Yılı ilan edilmesi üzerine başkanlığını yaptığı TINA (Türkiye Sualtı Arkeoloji Vakfı) Vakfı ile Slovenya ve Hırvatistan’da 8 adet Piri Reis sergisi açan Aydemir, halen çok sayıda sivil toplum etkinliğinde yer alarak ülkemizdeki kültür ve sanat faaliyetlerine destek vermeye devam ediyor.