Akkuyu Nükleer Güç Santrali Bilgilendirme Merkezi Ziyareti

15 Ocak 2020 tarihinde 11IBFM öğrencileri, Müdür Yardımcısı Orhan Baycık ve Fizik Öğretmeni Orhan Vatansever önderliğinde Mersin’deki Akkuyu NGS Bilgilendirme Merkezi’ni ziyaret ettiler.

Nükleer güç santrali bölümlerinin modeller üzerinden tanıtılması ile başlayan gezide santrallerin ürettikleri güç miktarına, güvenliğine ve çevre dostu oluşuna dikkat çekildi. Merkez turunun sonunda açıklayıcı sunumlar aracılığıyla Akkuyu’da inşası devam eden ve 2023’de kademeli faaliyete geçmesi beklenen tesisle ilgili ayrıntılı bilgi verildi. Bu noktada uzman kişiler tarafından nükleer santralin Türkiye’ye sağlayacağı yararlar, Türkiye’nin enerji alanındaki tarihine de değinilerek anlatıldı. Öğrenciler sunumun ardından tesisin bulunduğu bölgedeki doğal yaşantıya verilebilecek rahatsızlıkla ilgili endişelerini dile getirerek bu konudaki sorularını yetkili kişilere yönelttiler. Soruların yanıtlanmasını takiben Türkiye’nin enerji alanındaki geleceği ve dünya üzerinde bulunan nükleer güç santralleri ile ilgili kısa bir bilgi paylaşımının ardından sunum sona erdi.

Nükleer enerji kullanımının faydaları ve olası yan etkileri hakkında uzmanlardan bilgi alan öğrencilerimiz, simülasyon ve bilgi yarışmalarıyla zenginleştirilen sunumdan çok keyifli ayrıldılar.