IB Öğrencileri ile Dışarda Ders ‘’ Terraryum Yapımı’’
Latince kökenlerini incelediğimiz zaman “terra: toprak, aquarium: fanus” ifadelerini görebiliriz. Bu iki kelime bir araya gelince ise fanus içindeki toprak olarak anlaşılabilir. Botanik alanından baktığımızda ise cam fanus içinde bitki yetiştirme faaliyeti olarak ifade edebiliriz. Teraryum sadece bir faaliyet değil aynı zamanda botanik sanatıdır diye de bir ekleme yapalım. Çeşitli ölçülerde ve biçimlerde üretilen cam fanusların içinde, minyatür bir bahçedir teraryum.
Çok eskilere gidildiğinde 1827 yılında Dr. Ward çalışmalarını bitkiler üzerine yoğunlaştırmıştır. Bitkilerin tozdan ve hava kirliliğinden dolayı ölmesine şahit olduktan sonra bir çare bulmak istemiş. Bitkileri korumak için de bir süre cam içinde yetiştirmeyi denemiş. Denemelerinin sonucunda bazı bitkilerin cam içinde uzun süre yaşadığını gözlemlemiştir ve teraryum bu şekilde hayatımıza girmiştir.
Teraryum estetik açıdan, klasik saksılardan daha çekici bir görünüme sahiptir. Öğrencilere bitkilerin gelişimini anlatmak için ise oldukça etkileyici bir görsel malzemedir.Teraryum; herkes için etkili ve faydalı olan bir tür bitki düzenleme eylemidir.
Açık ve kapalı sisteme sahip olacak şekilde iki türlü terraryum hazırlanmaktadır.
Öğrencilerimizin hem kendi okul bahçelerini ekolojik açıdan tanımalarını, hem de toprağa ve canlıya dokunarak çevreye olan bilinçlerini geliştirme amaçlı IB öğrencileri için dışarda ders programı gerçekleştirildi. 10 ve 11. sınıf IB öğrencileri, 9 Ekim günü, ESS dersinde okul bahçesinde kapalı sistem terraryum yapma fırsatı buldular. Yapılan bu çalışmada öğrencilerimizin de oldukça keyf aldıklarını gözlemlemek bizleri çok mutlu etti.